perjantai 10. toukokuuta 2013

Synttärijuhlat

Pienimmäinen täyttää huomenna 3 vuotta, ja tänään oli juhlat. Synttärisankari toivoi prinsessajuhlia ja kakkua,  jossa on kruunu. Minulla on ollut tapana toteuttaa lasten synttärikakkutoiveet, joten saamansa pitää :)


Leivoin kakun "peltikakkuna" eli tein 3 kakkulevyä pellillä. Käytin reseptinä vanhaa hyvää ohjetta eli mittasin raaka-aineet juomalasilla kananmunien määrän mukaan. Yhden pellillisen ohje:

4 kananmunaa lasiin mitattuna
sokeria lasiin mitattuna saman verran kuin kananmunia

Sokeri ja kananmunat vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi (vatkataan niin kauan, että taikinasta voi pyöräyttää vatkaimilla numero 8:n vaahdon päälle)

gluteenitonta jauhoseosta saman verran kuin kananmunia
1,5 tl leivinjauhetta

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja siivilöidään vaahtoon, sekoitetaan vispilällä vatkaten vaahdon sekaan. Taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle ja paistetaan uunissa +225'C 8-10 min.

Osan jauhoista voi korvata myös kaakaojauholla, jolloin levystä saa suklaan värisen.

Paistamisen jälkeen kakkulevy kumotaan toisen leivinpaperin päälle ja paistossa käytetty leivinpaperi irroitetaan. Levyjen annetaan jäähtyä.

Kun olin paistanut kaikki 3 kakkulevyä (2 vaaleaa ja 1 tumman) ja jäähdyttänyt ne, leikkasin ne isoa lautasta muottina käyttäen pyöreiksi. Laitoin täytteeksi mustikka-mansikka-vadelma-hilloa ja kermavaahtoa, kostutukseen käytin maitoa. Koska kakusta piti saada hieman pyöreä, tein ylimpään väliin "tuhdimman" vaahdon:

2 liivatelehteä
muutama ruokalusikallinen kuumaa vettä
1 dl hedelmäpommi-jogurttia
2 dl vispikermaa vaahdotettuna

Liivatteet liotetaan kylmässä vedessä 10 minuuttia, puristetaan kuivaksi ja liuotetaan kuumaan veteen. Liuos sekoitetaan jogurttiin ja lisätään kermavaahdoon koko ajan hyvin vatkaten. Seos laitetaan jääkaappiin hyytymään hetkeksi.

Päällystin kakun 4 dl vispikermaa vaahdotettuna ja 1 prk vaniljavaahtoa, maun mukaan sokeria.




Tein synttärijuhliin myös gluteenittoman kinkkupiirakan, jonka ohjeen sain eräältä tuttavaltani. Hän oli ottanut ohjeen Kotikokin sivuilta.

Piirakan pohja:

150 g pehmeää margariinia
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 dl kylmä vettä

Margariini, gluteeniton jauhoseos, suola mitataan kulhoon ja nypitään murumaiseksi. Muruun lisätään  juustoraaste ja vesi, ja sekoitetaan taikinaksi. Taikina kaulitaan leivinpaperille pellille (40x40 cm) noin puolen sentin paksuiseksi levyksi, pistellään haarukalla ja paistetaan +225'C 10 minuuttia

Täyte:

300-350 g kinkkua
1 paprika
1 purjo
1 prk ranskankermaa
2 dl kermaa
3 kananmunaa
0,5 tl suolaa
pippuria
4 dl juustoraastetta

Kinkku, paprika ja purjo kuutioidaan ja levitellään paistetun pohjalevyn päälle, loput ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan tasaisesti kuutioiden päälle. Paistetaan vielä 20 minuuttia.


Ei kommentteja: