Riikan lentokentällä löysin tuhtia salaattia kahvilan kylmähyllystä. Kun kysyin kahvilan työntekijältä, että löytyisikö heiltä gluteenitonta ruokaa tai viljatonta ruokaa, hän sanoi, ettei ymmärrä englantia niin hyvin, että olisi ymmärtänyt, mitä kysyn. No salaatti oli hyvää ja täyttävää =) Vilnassa hotellissa kävi samalla tavalla - työntekijä ei ymmärtänyt englantia sen vertaa, että olisi tiennyt viljat. Sain ruoaksi paneeratun kanarullan... Siinä kohtaa ajattelin, että "googletan" viljat ja gluteeniton-sanan liettuaksi, sillä ilmeisestikään englanti ei ole se kieli, jolla tulisin pärjäämään tällä reissulla. Kirjoitin sanat lapulle, joten pidin koko ajan mukanani ja esitin tarjoilijalle ruokaa tilatessani.
Vanhan kaupungin ravintoloissa oli helppo ruokailla, sillä liha/kala, perunat/pasta/riisi, kasvikset ja salaatit tilattiin kaikki erikseen. Sain itse kasata ruoka-annokseni, mikä helpotti huomattavasti ruoan saamista. Enkä ole oireillut reissussa enkä reissun jälkeen, joten tulin siihen tulokseen, että ruoka-annokset olivat myös gluteenittomia/puhtaita.
Sain sen vaikutelman, että keliakia ja gluteeniton ruoka olivat aika tuntemattomia termeinä. Joko Vilnassa ei ole keliaakikkoja tai sitten minun kohdalle sattui juuri ne tarjoilijat, jotka eivät tienneet, mitä nämä tarkoittivat! Vanhan kaupungin sydämessä, Pilies Street'llä, on Narutis-hotelli, jonka tarjoilija tiesi heti, mitä gluteeniton ruokavalio tarkoittaa. Mutta paikka oliki käsitykseni mukaan yksi Vilnan parhaita hotelleja =)
Ajattelin, että seuraavan kerran matkalle lähtiessäni käyn valmiiksi katsomassa ECC:n allergiasanakirjasta, mitä sanoja minulla pitää olla kohdemaassa valmiiksi mukana, jotta saan heti oikeanlaista ruokaa vähemmällä vaivalla. Tällä matkalla opin sen, että kannattaa kääntää nimenomaan viljat kohdemaan kielelle, sillä gluteeniton tai keliakia eivät sano paikalliselle ihmiselle mitään.
Vilna on todella kaunis kaupunki, varsinkin vanhakaupunki. Ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Vilnassa on paljon kaunista arkkitehtuuria, kirkkoja, yliopiston kampusalue ja kielitieteenlaitoksen kauniit seinäfreskot, lähikaupungissa Trakain linna... Paljon kaunista ja mielenkiintoista katsottavaa! Siellä näkyy tietenkin Neuvostoliiton aika - rumia kerrostaloja ja huonosti pidettyjä vanhoja, ennen niin kauniita, rakennuksia. Köyhyys ja kerjäläiset näkyvät myös katukuvassa. Ja taksikuskit ajavat kuin viimeistä päivää... Suosittelen aikuisille matkakohteeksi - lapsille en äkkiseltään nähnyt siellä mitään. Mutta näistä seikoista huolimatta Vilna on ehdottamasti kokemisen arvoinen kaupunki!
3 kommenttia:
Hei! Minä olen matkustellut keliaakikkona mm. Lontoossa, Australiassa ja Sveitsissä. Joka paikassa tiedettiin mitä gluteeniton tarkoittaa ja sain hyvää palvelua ja hyvää ruokaa. Tietysti joitain poikkeuksia joskus oli. Italiassa en oikeastaan edes yrittänyt selittää, tilasin vain risoton. Riippuu paljon maasta, miten keliakiasta tiedetään. Euroopassa ja englantia puhuvissa maissa pärjää hyvin.
Roomassa pärjäsi todella hyvin keliaakikkona, pastaa ja pizzaa sai gluteenittomana monista paikoista, mutta paikat kyllä kannatti selvittää etukäteen, muuten olisi ollut melkoista hakuammuntaa.
Netistä löytyy muuten valmiita "ravintolakortteja" keliaakikoille. Kortin voi tulostaa haluamallaan kielellä ja sitä on helppo näyttää tarjoilijalle tai antaa lappu vietäväksi kokille. Kortteja voi tulostaa esimerkiksi täältä: http://www.celiactravel.com/cards/ tai sitten keliakialiitolla on myös omat korttinsa.
Oletko muuten jo tutustunut glu.fi -palveluun? Palstalla keliaakikot jakavat esimerkiksi matkakokemuksiaan ja sieltä löytyy todella paljon hyviä ravintolavinkkejä eri maihin. Kannattaa käydä tutustumassa. http://www.glu.fi
virossa saarenmaalla kuresaaressa hotelli georg ots,ei kanssa oltu ajantasalla keliakia asioissa.
pyysin gluteenitonta leipää,sain ruisleivän näköistä leipää.Pyysin näyttämään pussin jossa tätä leipää oli, ja tuoteselosteessa luki mm. ruisjauhoa.
huh,huh,
ei mitään käsitystä gluteenittomuudesta.
riisikakkuja kyllä li.
Lähetä kommentti