Ruotsalainen uutistoimittaja Mats-Eric Nilsson on julkaissut kirjan, jossa tutkaillaan, mitä kaikkea suomalainen ruoka oikeastaan sisältää. Kirjaa en ole vielä lukenut - ilmestynyt ihan juuri - mutta olen tutkaillut erilaisia ruokapaketteja siinä samalla kun olen tutkaillut niiden gluteenittomuutta. Ja olen ollut aivan kauhuissani!
Ystävän kanssa keskustelimme "E-ruoasta" eli ruoista, joihin on lisätty useita erilaisia "E-aineita". Osa E-koodeista on ihan perustuotteita (esim. leivinjauheen osat E450 ja E500) ja hyväksyttäviä, mutta sitten on niitä, joista ei oikein tiedä, onko ne edes syötäviä... Olen miettinyt esimerkiksi sitä, että jos ruokaan lisätään stabilointiainetta, niin tarvitseeko niitä olla 2 - 3? Eikö yksi stabilointiaine riittäisi?? Eri valmistajien tuotteissa on suuria eroja. Osassa tuotteissa on vähän E-aineita ja vastaavassa toisen valmistajan tuotteessa niitä on vaikka kuinka monta.
Olin ostamassa jäätelöä viime viikolla. Etsin sellaista jäätelöä, jossa olisi mahdollisimman vähän E-aineita. Ja kylläpä oli etsimisen takana!! Esimerkiksi tämä uusi Aino-lakkajäätelö sisälsi vaikka kuinka monta eri E-ainetta. No se jäi sinne hyllyyn... Katselin tänään myös lihoja, joiden piti olla ihan "plankkoja" ilman mitään marinointeja tms., mutta kuinka ollakaan myös ns. maustamattomassa lihassa saattaa olla E-aineita - useampia!
Viime talvena tuli aiheesta australialainen dokumentti - mitä Australiassa myytävä ruoka sisältää ja miten ruoassa olevat ainekset vaikuttaa ihmisiin. Dokumentissa haastateltiin ihmisiä, joille ilmaantui kummallisia oireita - ja kuinka ollakaan ne aiheutuivat jostain aineksesta, jota oli lisätty ruokaan. Allergiset reaktiot ovat olleet itsellekin tuttuja esimerkiksi säilöntäaineiden suhteen, mutta nämä ohjelmassa haastatellut ihmiset saivat erilaisia oireita - olivat fyysisesti todella kipeitä, lähes normaaliin arkeen kyvyttömiä oireiden vuoksi. Ja se oli minulle uutta ja mietityttävää...
Mitä meille oikeastaan syötetään??? Tietoa on onneksi saatavilla, jos vaan viitsii tutkia. Ja kuten koulussa on opetettu, tietoon pitää suhtautua tietyllä varauksella... Kuka on tiedon takana... Internet on pullollaan kaikenlaisia artikkeleita ja dokumentteja ruoasta ja ruokateollisuudesta. Myös TV:stä tulee, mm. MOT-ohjelmassa, suomalaisesta terveys- ja ravitsemussuosituksista poikkeavaa ajatusta.
Olen pohtinut ruoan terveellisyyttä ja tullut siihen tulokseen, että taitaa olla kaikista terveellisintä, kun syö mahdollisimman vähän käsiteltyä ja mahdollisimman luonnollisessa muodossa olevia tuotteita. Siitäpä johtuen meidän perheen ruokavaliota on "tavanomaistettu" / "maalaistettu": oikeaa voita ja juustoa, sokeria sisältäviä juomia, ei kevyttuotteita, itseleivottua leipää jne. Siis perusraaka-aineista itsetehtyä ja -maustettua ruokaa. Ostan myös paikallisia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista. Uusi ruokavalio saattaa teettää vähän enemmän työtä - vaatii tuotteiden tutkimista - mutta jospa se edesauttaisi lapsia saamaan vähän terveellisempää ruokaa. Ja siitäpä tuli mieleen koulujen käyttämät einekset... Kuinkahan paljon E-ruokaa koulussa tarjotaan???
Aitoa ruokaa -kirjan tiedot:
Tekijät: Nilsson, Mats-Eric (kirjoittaja), Toivanen, Riikka (kääntäjä)
Kustantaja: Atar Kustannus
Tekstin kieli: suomi
Painovuosi: 2010
Tuotteen tiedot: nidottu, pehmeäkantinen, 272 sivua
ISBN: 9789529969784
2 kommenttia:
Täällä on myös luettu ja herätty ja toimittu! Olen ollut yhteydessä mm. valioon,lähitiloihin,lähikauppiaisiin,tukkuun ja tänään keskustelu koulun rehtorin kanssa..pikkuhiljaa hyvä tulee ;) Aina kiva kuulla että on samoin ajattelevia ihmisiä ;) Kiitos paljon ruokavinkeistäsi!
Kiitos kommentista! Elintarvikkeiden muutokseen tarvitaan juuri kuluttajien aktiivisuutta. Itse ostan käsittelemättömiä raaka-aineita ja teen enemmän itse. Odottelen, että saan jatkossa lähiruokapiiristä ruoan suoraan tuottajilta. Piiri ei ole vielä toiminnassa, mutta kovasti puuhataan sen eteen.
Lähetä kommentti