tiistai 24. helmikuuta 2009

Gluteeniton täytekakku

Synttäreiden aika =). Poika täyttää 5 vuotta ja olen luvannut taikoa autoaiheisen kakun juhlan kunniaksi. Ensin kakkutoiveena oli vaatimattomasti erään Hot Wheels-auton näköiskakku... Olisihan sitä voinut värkkäillä sinne päin, mutta tulisiko siitä tarpeeksi näköinen, jotta se kelpaisi synttärisankarille - se onkin toinen juttu. No onneksi poika on joustava ja neuvottelukykyinen - nyt kakuksi kelpaa autorata-aihe.

Kakkupohja:

10 kananmunaa
3,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
3 dl riisi-tattarijauhoseosta
3 tl leivinjauhetta
(0,5 tl ksantaania)

Kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi. Kuohkeuden voi tarkastaa dippaamalla sammutetun sähkövatkaimen vatkaimet taikinaan ja valuttamalla taikinaa vaahdon päälle kahdeksikon muotoon. Jos 8 pysyy vaahdon päällä hetken, niin vaahto on valmis jauhojen lisäystä varten. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon - ei sähkövatkaimella vatkaten vaan esim. pallovatkaimella, jos haluaa pitää taikinan kuohkeana.

Kakkuvuokana käytän suurta lasagnevuokaa (40 cm x 25 cm), jonka voitelen voilla ja jauhotan tattarijauhoilla. Paistan kakun + 175'C kunnes kakku on sopivan ruskea ja irtoilee hieman vuoan reunoista. Taikinan voi paistaa myös kahdelle pellille jaettuna, jolloin siitä saa 2 suurta kakkulevyä, jotka vio laittaa puoliksi.

Leikkaan jäähtyneen kakun 3 kerrokseen, laitan väliin mansikkaseosta (pakastettuja mansikkasuikaleita ja mansikkahilloa), banaanisiivuja ja kermavaahtoa. Annan kakun tekeytyä jääkaapissa huomiseen.

Huomenna on varsinainen kakunkoristelu ja juhla. Olen varannut koristelua varten mustaa sokerikuorrutusta, josta tulee rallirata; autoja (kynttilöitä ja karkkeja), nallekarkkeja yleisöksi, suklaamaissipalloja ja amerikanpastilleja kiviksi. Lisäksi aion tehdä radan ympärille "nurmikon" vihreästä kermavaahdosta =).

2 kommenttia:

Pahalapsi kirjoitti...

Todella hieno täytekakku! Ei kyllä millään uskoisi että on gluteenittomalla pohjalla tehty.. Yleensä kaikki gluteenittomat kakut ovat olleet lässähtäneen tai muuten vaan huolimattomasti tehdyn näköisiä!

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos =). Kyllähän tuo kotileipurin kakuksi on ihan kelpoinen =). Joku kakkukurssi olis kiva käydä, että oppis käyttämään erilaisia kakunpäällisiä - sokerikuorrutteita, marsipaania jne...