tiistai 4. marraskuuta 2008

Nyt se onnistui täydellisesti!

Teinpä taas vuokaleipää. Katsoin osan reseptiä Eila Alhon kirjasta Helposti maukasta, ja loput sävelsin itse. Ohjeesta tulee 2 vuokaleipää:

7 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
0,5 dl ruokaöljyä
0,5 dl hunajaa
1 - 2 rkl psylliumia
8 dl jauhoja (n. 1 dl perunajauhoja, 2 dl tattarijauhoja, 3 dl täysjyväriisijauhoja ja 2 dl soijajauhoja)
2 pss kuivahiivaa
3 rkl pellavansiemenjauhetta
0,5 - 1 dl perunahiutaleita

Mittasin veden, suolan, ruokaöljyn, hunajan ja psylliumin yleiskoneen kulhoon ja sekoitin sekaisin taikinakoukulla. Sekoitin kuivat aineet keskenään erillisessä kupissa (perunahiutaleet lisäsin vasta lopussa) ja lisäsin yleiskoneen kulhoon sekoittaen. Taikina vaikutti hieman löysältä, joten hivautin vielä perunahiutaleita ja sekoitin yleiskoneella. Annoin taikinan kohota koneessa noin 0,5 h. Kohoamisen jälkeen pyöräytin taikinan kasaan ja kumosin leivonta-alustalle. Vaivasin taikinaa vielä käsin gluteenitonta jauhoseosta käyttäen. Taikinasta tuli kimmoisa, kuten vehnätaikinasta =). Leivoin taikinasta 2 pötkylää, jotka laitoin voideltuihin leipävuokiin. Annoin leipien vielä kohota hetken, ehkä 15 min, ja laitoin uuniin + 225'C kunnes leivät olivat saaneet väriä ja irtosivat vuoan seinistä. Annoin leipien jäähtyä vuoissa leivontaliinan alla.

Leivän rakenne oli aivan samanlainen kuin vehnäjauhoilla leivotut leivät, esim. ranskanleipä tai hiivaleipä. Ja maku oli myös hyvä. Leivät onnistuivat kerrassaan mainiosti! Olen tullut siihen tulokseen, että gluteenittomassa leivonnassa kannattaa ehdottomasti käyttää ksantaania ja psylliumia apuaineina. Mutta liikaa ei kannata laittaa - purkin ohjeen mukaan.

Ei kommentteja: