Tänään oli taas leivontapäivä =). Tällä kertaa paistoin monenlaista ja teinpä kaalilaatikkoakin. Tein gluteenittomana mm. muru-mustikkapiirakan ja omena-rahkatortun.
Muru-mustikkapiirakan tein Hapanleivästä sacherkakkuun-kirjan ohjeen mukaisesti:
6 dl gluteenitonta jauhoseosta (4 dl gluteenitonta jauhoseosta + 2 dl tattarijauhoja)
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljaseosta
3 dl sokeria
250 g sulaa voita
1 kananmunaa
2,5 dl piimää (kermaviili tai maustamaton jogurttikin käy)
4 dl mustikoita (puolukoita tms.)
Kaikki kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja sulatettu voi kaadetaan sekaan, nypitään murumaiseksi. Taikinasta otetaan noin 1/3 erilleen, ja sekoitetaan isompaan murumäärään kanamuna ja piimä. Taikina levitetään uunipellille, mustikat päälle ja erilleen otetut murut ripotellaan mustikoiden päälle. Paistetaan +200'C 20 - 30 min.
Omena-rahkaktortunkin tein myös samaisen leivontakirjan ohjeen mukaan:
Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmuna lisätään vaahtoon, kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon. Leikataan irtopohjavuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperiympyrä, vuoan reunat voidellaan. Taikina painellaan vuoan pohjalle ja reunoille, lähes yläreunaan saakka.
Täyte:
500 g rahkaa
2 dl kermaa (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia)
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
2 - 3 omenaa
Täytteen ainekset sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja kaadetaan vuokaan. Omenat kuoritaan ja viipaloidaan ja asetellaan rahkaseoksen päälle. Paistetaan + 175'C n. 1 h.
Kuorin enemmän omenoita ja ladoin ensimmäisen kerroksen omenoita vuoan pohjalle taikinan päälle, kaadoin rahkaseosta lohkojen päälle niin, että ne peittyivät ja tein saman vielä pari kertaa. Päällimmäiseksi kerrokseksi laitoin omenalohkoja.
Kirjan ohjeet toimivat hyvin ja niistä voi tehdä omia variaatioita - ja silti ne toimivat =).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti