sunnuntai 17. elokuuta 2008

Gluteeniton vuokaleipä ja muffinssit

Nyt on kesäkurpitsa-aika ja sille pitää keksiä monipuolista käyttöä. Syön kurpitsaa tuoreena leivän päälle leikattuna - parempaa kuin tuorekurkku! Mutta sillä tavalla ei saa "tuhottua" kaikkia kurpitsoja. Kehittelin leipäreseptin:

7,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
0,5 dl sokerijuurikaskuitua
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl pellavajauhetta
0,5 - 1 dl auringonkukan siemeniä
2 - 3 dl kesäkurpitsaraastetta
2 pss kuivahiivaa
6 dl tattarijauhoja
6 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta
0,5 - 1 dl ruokaöljyä

Teen taikinan yleiskoneella. Mittaan veden, suolan, hunajan ja "ryönät" kulhoon. Jauhot ja hiivan sekoitan erikseen yhteen ja lisään pikkuhiljaa kulhoon koko ajan sekoittaen. Öljyn laitan loppuvaiheessa, hieman ennen loppuja jauhoja. Taikina mahtuu kahteen leipävuokaan. Kohotan leipiä jonkun aikaa ennen uuniin laittamista. Paistetaan + 200'C vajaa 1 h.

Kun uuni oli kerran lämmitetty, tein samalla gluteenittomia muffinsseja. Ohjeesta tulee n. 25 kpl isohkoja muffinssia:

300 g voita
3 dl sokeria
4 kananmunaa
4 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta
2 3/4 dl tattarijauhoja
2 - 3 rkl kaakaojauhetta (van Houten tms.)
3 tl leivinjauhetta
1,5 tl vanilliinisokeria
2,5 dl maitoa tai kermaviiliä

Muffinsseihin voi lisätä esim. rusinoita, mustikoita tms. Suklaa olisi parasta, jos sitä olisi isoja määriä gluteenittomana. Mahtaakohan olla isoa levyä markkinoilla??? Tähän taikinamäärään laittaisin 100 - 200 g kuutioitua suklaata.

Vaahdotan pehmeän voin ja sokerin vaahdoksi, lisään kananmunat koko ajan vatkaten. Sekoitan kuivat aineet keskenään ja lisään siivilöitynä vaahtoon. Lisään viimeiseksi maidon/kermaviilin ja rusinat/kohmeiset mustikat/suklaan. Jaan taikinan muffinssivuokiin ja paistan +225'C 5 - 8 min.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi.
Kiitos runsaasta gluteiinittomien reseptien valikoimastasi. Käytätkö minkäverran Psylliumia leivonnaisissa? Muffinssiohjeessa ei ole ko. sitko- & nostatusainetta, mietin, että kohoavatko sitten kunnolla uunissa.... Olen ihan aloittelija enkä ole saanut leipomuksiani kohoamaan uunissa, ainoastaan esikohotuksella sain leivästä kuohkean, ja senkin vasta kun aloin käyttää leipävuokaa, ettei taikina pääse kohoamaan kuin ylöspäin, ei siis lainkaan leviämään sivusuunnassa.
Muffinsseja aion kokeilla suklaan kera, ovat varmasti ihania.
T:Hanna

Aino Uppa kirjoitti...

Psyllium toimii hiivataikinoissa, sillä psyllium pitää sekoittaa ja turvottaa lämpimää veteen. Muihin taikinoihin voi lisätä ksataania, joka sekoitetaan jauhojen sekaan. Voit myös käyttää jauhoja, joissa on ko. aineet valmiina, esim. Jytte-jauhot tai Viljatuotteen jauhot. Mä tykkään tehdä leivät ja sämpylät Viljatuotteen jauhoista.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Aino.
Ihanaa kun olet tavoitettavissa gluteiinittomissakin tuotteissa ja jaat tietoa sekä taitoa meille muille. Aloittelijana olen erittäin iloinen kun sinulla on näin laaja blogi aiheesta. Suosittelen kaikille kokeilemaan Ainon ihania herkkureseptejä! Myös gluteiinittomia. Nam.
T:Hanna

Anonyymi kirjoitti...

Tuli aivan upeita ja ihanan kupsakoita muffinsseja. Voisi jopa sanoa että liian hyviä.
Kiitos Aino
T:Hanna

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos Hanna! Ja mukava kuulla, että muffinssit onnistuivat hyvin!