perjantai 5. joulukuuta 2008

Gluteeniton taatelikakku ja perinteiset piparit

Joulu alkaa lähestyä ja jauhopeukalolla alkaa peukalo syyhytä =). Tein gluteenittoman piparitaikinan, josta tulee noin 2 uunipellillistä pipareita:

1 kananmuna
1,75 dl sokeria
0,33 dl siirappia tai hunajaa
135 g sulatettua voita
1 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
1 tl soodaa
1 dl perunajauhoja
2 dl Risentan hienoja riisijauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl ksantaania

Kananmuna ja sokeri vaahdotetaan, lisätään siirappi/hunaja. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon. Taikina sekoitetaan hyvin esim. sähkövatkaimella ja laitetaan jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.

Otin taikinasta puolet leivontaan kerrallaan, jotta se on helpompi käsitellä. Leivontajauhoina käytin hienoja riisijauhoja. Kaulin taikinasta o,5 cm paksun levyn ja otin muotilla pipareita paperoidulle pellille. Paistoin piparit + 225'C n. 5 min, kunnes saivat hieman väriä.

Piparit onnistui todella hyvin. Käytin hunajaa, mikä tekee pipareista mureampia. Myös piparin ulkonäkö on "halkeilleen" murea.

Leivoinpa myös taatelikakun äidiltäni saamalla ohjeella, jonka muutin gluteenittomaksi:

1 pkt kivettömiä taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita

Ainekset mitataan kattilaan ja keitetään, kunnes taatelit ovat pehmeitä. Seoksen annetaan jäähtyä hieman. Taatelit voi vatkata tasaiseksi massaksi tai jättää vähän isommiksi paloiksi - maun mukaan. Ja sitten jatketaan aineksien lisäämistä:

2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
5,25 dl riisi- ja tattarijauhoja (3,5 dl Risentan hienoja riisijauhoja ja loput tattarijauhoja)
1 tl ksantaania

Kananmunat sekoitetaan seokseen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään seokseen. Taikina kaadetaan 1,5 - 2 l:n, voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan. Hieno riisijauho sopii hyvin jauhottamiseen. Paistetaan + 170'C 45 - 1 h.

Tämäkin onnistui hyvin. Huomasin jälleen kerran, että perinteiset "vehnäreseptit" toimivat ihan hyvin, kun vehnäjauhon korvaa riisi- ja tattarijauholla ja lisää hieman ksantaania.

Vielä pitäisi kokeilla tehdä voitaikinaa, sillä kaupasta löytyvään taikinaan en ole tyytyväinen. Kaupan taikina on hyvä leipoa, mutta sitä paistettaessa leivonnaiset lötköttää pellillä taikinasta irtoavassa rasvassa... Taikina ei myöskään ole lehtevää. Siinäpä kehiteltävää!